Fahordós pálinkaérlelés

A pálinka érlelési ideje minimum 8-10 hét, ez idő alatt már optimális. A zamatosabb gyümölcspárlatok, pl. eper-, vilmoskörte-, sárgabarack pálinka, stb. kerülhetnek eperfa hordóba, valamint tölgyfahordóba egyaránt.

A pálinkás hordók sárgaréz v. galvanizált vas abronccsal, fa csappal, fadugóval és faállvánnyal kaphatók. A nagyobb méretű hordók csak galvanizált vas abronccsal, fa csappal, fadugóval és faállvánnyal kaphatók. Ha megvettük és hazavittük kis hordónkat, első alkalommal mossuk át langyos vagy hideg vízzel, majd hagyjuk két napig dagasztani (megtöltjük hideg vízzel, és 2 napig állni hagyjuk). Parafin belseje miatt a további tisztítások során mindig javasoljuk langyos, ill. hideg víz használatát (forró víz használata a kisméretű, parafinos hordóknál tilos).

A nagyméretű hordók beavatása forró vízzel történik, azokat nem fedi belül parafin, ezért azokat ki kell forrázni, majd vízzel dagasztani. Használat közben a dugót húzzuk ki, miközben megnyitjuk a csapot. Így biztosítjuk a levegőáramlást, és folyamatos lesz a pálinka csapolása. Ha kifogyott hordónkból a nedű, és nem töltjük fel azonnal, akkor is célszerű langyos vízzel felengedni, majd időnként a vizet cserélni benne, így nem szárad ki.